云浮宝宝网
您正在浏览:主页 > 云浮本地资讯 >

云浮这些炸嘢网红小店,人均10几元,好吃停不了口!

云浮宝宝网 最近更新:2017-09-21

炸嘢,是吃货最爱的其中之一,

它一直贯穿我们整个少年时代,

每一口都充盈着满满回忆,

那么小编就废话少讲,开始测评啦!

 

丨 明记麻辣  丨

 

地址丨城北烧烤街内

时间丨20:00-03:30

历史丨1993年至今

 

 

测评感受

 

  栗子:明记係我由细食到大,最符合我口味嘅炸嘢档!莲藕猪肠粉椰菜鱿鱼都係我必点系列!所有都不会令人失望,不过真係估唔到佢从93年已经开始营业,从东街口到翠玉区再到烧烤街都有佢一席之位!我私心会比5粒星!

 

  小p:明记的炸嘢小编觉得还算可以,炸香芋和薯仔最岩我口味了!!而且不得不提一下,我觉得它家的干烤鱿鱼也相当不错呢!!都被清盘了哈哈哈

 

 

丨 川记麻辣  丨

 

地址丨城北烧烤街内

时间丨20:00-03:30

历史丨1997年至今

 

 

测评感受

 

  栗子:话说川记开咗咁多年,小编仲係第一次食!果然名不虚传,炸鱿鱼係我食过咁多间里面最好食嘅~秘制辣椒汁相当刺激,带咸味嘅辣!

 

  小p:川记应该可以说是我们云浮炸嘢届的元老之一了,它的酱汁淋在炸椰菜、鱿鱼条...上超正啊!!酱汁咸度适中,炸嘢炸得酥脆酥脆的,掂啊

 

 

丨 杏子美食店 丨

 

地址丨翠玉区(天飞网吧对面)

历史丨2008年至今(前一小 肥姨炸嘢)

 

 

测评感受

 

  栗子:太好吃了!好吃到要转圈圈!!!可能一小嘅同学一d都唔陌生,但係小编仲係第一次食杏子(肥姨)!原来仲有炸濑粉这样的小吃,小编真係孤陋寡闻,濑粉除咗有d偏油仲係唔错嘅~而且食咗咁多,埋单只要14.5元,性价比太高了吧!5粒星真係唔会比少佢!椰菜同香蕉都十分新鲜,炸出来睇色泽就知用嘅係靓蕉~所以我强推呢间!

 

  小p:这家店的炸嘢真系相当不错,香蕉炸得很香甜,炼奶还可以自己加,完全按照自己的口味添加,炸虾香喷喷的,芋头炸得酥香,而且还有很久没有吃过的炸粉吃,以前小学经常吃的,现在再次重温经典的味道,正啊~

 

 

丨 南香麻辣  丨

 

地址丨翠玉区(中国银行对面)

历史丨2000年至今(前南记炸嘢)

 

 

测评感受

 

  栗子:真係老板唔讲唔知原来已经开咗17年,果然係老字号!从以前手推车南记到呢家开店铺改名为南香,一直秉持着水准,每一样嘢炸得十分香脆!炸嘢甜类系列经典必点当然唔少得香蕉,番薯。加上秘制酱汁和麻辣辣椒,都是老字号水准!

 

  小p:南记嘅炸嘢炸得很够火候,香气四溢,尤其喺佢嘅炸鱿鱼须超正啊啊!而且还有炸鹌鹑蛋很香,口感很不错。不过小编觉得一开始加的酱汁比较偏淡,但是辣酱很带劲啊!!

 

 

丨 刘姨麻辣 丨

 

地址丨华盛达宾馆宵夜街

时间丨20:00-03:30

历史丨2007年至今

 

 

测评感受

 

  栗子:阿姨话佢已经开咗10几年啦!果然仲係相当有水准的,芝麻味的辣椒非常香口过瘾~香蕉炸得入口即化而且十分清甜,非常优秀!鱿鱼係成条八爪鱼刚咁炸嘅(仲係第一次食有咁多须的),5元一条,喜欢食鱿鱼必点啦!

 

  小p:这档炸嘢的东西,份量都超级足的!一串炸藕有三大块啊!鱿鱼须吃得很过瘾,超大条超巨型的,很酥香!阿姨还给我们在炸嘢上面撒上了一层芝麻,整碟的炸嘢都散发着芝麻的喷香味!其他东西的味道就还不错~

 

 

丨 王子特色炸嘢 丨

 

地址丨华盛达宾馆宵夜街

时间丨20:00-03:30

 

 

测评感受

 

  栗子:忘记问老板开咗几耐啦了!呢家係豆豉味嘅辣椒,我觉得还好!但上台会撒上芝麻,视觉都觉得靓仔唔少!重点嚟啦:强推呢度炸芋头,我唔中意食芋头嘅都被佢嘅香味吸引而尝试了一块,非常糯香超好吃,其他炸嘢都係水平之上!

 

  小p:我对于这里的评价蛮高的!!因为我觉得这里炸的东西不会太热气,而且香芋莲藕这些食材在吃进口的时候,感觉到还是很新鲜的!香芋真的是特别特别的爱吃!!酱汁之类的调得也很可以,不会咸过头,而是刚刚好!还有就是这里的炸香蕉很是清甜,没有那种过度的甜腻感~

 

 

丨 街友饮吧 丨

 

地址丨批发街

时间丨10:00-23:00

 

 

测评感受

 

  栗子:将街友列入炸嘢档系列,我哋都谂咗好耐比唔比佢入榜单,而且街友做炸嘢亦都冇上面的老字号那样开咗咁耐!但係我哋试完之后真係好食!!!完全有能力成为老字号!!!大家真係可以去试试,椰菜嫩香蕉猪肠粉外脆内软~正!

 

  小p:单看店门,其实会觉得佢无什么特色,抱着试一下嘅态度,尝试了一下呢度嘅炸串,发现超有惊喜!酱汁调得很不错,炸串出锅果一刻,就已经闻到超级香啊!!椰菜喺最能体验一家店味道嘅代表,佢到d椰菜配上酱汁摆入个口度,很好吃,真的值得各位去试下~~

 

十几元就可以吃饱的街边美食,

但餐厅里的炸物无法做出这种风味,

炸嘢对于我们来说,

早已经成了怀念小时候的载体了,

那个味道就是记忆里最深刻的味蕾体验,

所以你的最爱是哪间呢?

关注我们【发现云浮】公众号

期待你分享互动